När man känner dig stressad har jag upplevt att kommunikation av olika slag och syften har haft en positiv inverkan på min attityd gentemot studierna. Denna kommunicering kan antingen vara att du pratar med en kompis och ni försöker få motivation av varandra. Ni kan ge varandra positiv feedback, uppmuntran och en vilja att fortsätta kämpa. Det här något som jag skulle rekommendera stort om du behöver någon form av uppmuntran, för vem känner dig bättre och vet vad du ska plugga och kämpar med mer än din kompis? Utifrån min erfarenhet så kan jag säga att när jag stressad och inte riktigt orkar motivera mig utan skjuter upp allt jag ska göra, finns mina kompisar där och kan ta mina tankar till annat. Det gör att jag flera gånger efteråt har bestämt mig för att ta tag i det jag ska göra. Lyssna på dina vänner, de har mycket bra råd!

Du kan också be en förälder eller lärare om du behöver hjälp med skolan och vad som sker i ditt liv. Det kan vara svårt att berätta om känslor och stress, och en vän är oftare lättare att berätta för, men om du kan och vill är en lärare eller en förälder också ett bra alternativ. De kan fungera som motivationskälla, precis som en kompis, men också som ett stöd för dig. Föräldrar och lärare har ofta mycket bra råd till studier eftersom de själva ofta har gått igenom samma sak. Lyssna på dem och ta in vad de säger!

Detta är inget du måste göra, men om du vågar och kan så försök att prata med någon. Det behöver inte vara om plugget eller stress, det kan vara om vad som helst bara du får tänka på något annat för en stund. Det kan göra att din hjärna och stress minskar, vilket kan leda till att din motivation ökar. När du känner dig stressad eller omotiverad, försök att prata med någon om bara vad som helst. Du väljer själv vad du vill prata om, men om du bara kommunicerar med någon kan din syn på stress och studier ändras till det positiva!